AI-generert bilde.

Microsoft Copilot er nå tilgjengelig!

Kunstig intelligens (KI), eller AI på engelsk, er når datamaskiner eller systemer gjør ting som vanligvis krever menneskelig intelligens. Dette kan være alt fra å spille sjakk, foreslå produkter du kanskje liker på nettet, kjøre biler, hjelpe til med legeundersøkelser, eller snakke med oss gjennom chatbots. KI fungerer ved å analysere data, gjenkjenne mønstre og bruke regler (algoritmer) for å tenke og lære. Det betyr at KI kan bli bedre over tid ved å lære av nye data den får. KI kan tenke logisk for å løse problemer, og i teorien kan den også være bevisst på seg selv og det den lærer.

Copilot er en smart chat-tjeneste fra Microsoft som bruker GPT-4, en avansert kunstig intelligens, for å hente og bruke informasjon fra internett, spesielt fra Bing søkemotor, til å skape innhold og svare på spørsmål. Denne tjenesten kan ikke aksessere jobbrelatert informasjon som filer i OneDrive eller e-poster, fordi den fokuserer på offentlig tilgjengelig informasjon på nettet.

Hva er forskjellen på "Copilot" og "Copilot for Microsoft 365"?

"Copilot for Microsoft 365" tilbyr en mer avansert funksjon ved å integrere og bruke data fra hele Microsoft 365-økosystemet, inkludert dokumenter, e-poster, Teams og Word. Dette lar tjenesten skape innhold som er skreddersydd for din organisasjon ved å bruke spesifikk informasjon fra din jobb. For å sikre at all informasjon behandles på en trygg måte, kreves det nøye forberedelser. Vi er i gang med dette arbeidet og vil gi mer informasjon om "Copilot for Microsoft 365" i nær fremtid."

Copilot er nå offisielt tilgjengelig for alle ansatte i Indigo-samarbeidet, og markerer et viktig skritt fremover i vår tilnærming til kunstig intelligens og digital assistanse på arbeidsplassen. Dette gir ansatte som allerede utforsker eller bruker KI-tjenester et tryggere alternativ. Vi anbefaler ansatte å gå over til å bruke Copilot i stedet for andre KI-tjenester, som ChatGPT eller Google Gemini, fordi Copilot tilbyr en høyere grad av sikkerhet når du er innlogget med din jobb-konto.

Det er viktig å påpeke at dette ikke er en anbefaling om å øke bruk av denne type teknologi i jobbsammenheng. Vi har fortsatt begrenset med informasjon om risikoene ved det, og det er derfor viktig at ansatte følger de reglene som fremgår under. Det er snarere en måte å tilgjengeliggjøre det tryggeste alternativet for dere, fordi det finnes så mange andre mindre trygge alternativer lett tilgjengelig.

Vi kommer til å jobbe videre med utredning av bruk av teknologien og forhåpentlig komme med tydeligere anbefalinger til hvordan benytte det i jobbsammenheng.

Regler for bruk av Copilot

Gi aldri fra deg sensitiv info. Ikke del sensitiv informasjon om ansatte, innbyggere eller virksomhetssensitiv informasjon. Bruk pseudonymer i tilfeller hvor du har behov for å gjengi denne type informasjon​. Med «pseudonymer» mener vi at du skal bruke fiktive navn eller betegnelser i stedet for ekte navn eller detaljer.

Vær kritisk til svarene. KI kan ta feil. Dobbeltsjekk at innholdet er riktig og sjekk referanser til viktig informasjon​.

Du er den ansvarlige. KI er medhjelperen din som kan hjelpe deg på veien, men til sist så er det alltid du som har ansvar for arbeidet som blir levert​.

Åpenhet om bruk av KI. Når du produserer noe ved hjelp av KI, vær tydelig på at du har gjort det​.

Ikke la KI ta beslutninger. Beslutninger som direkte eller indirekte påvirker en ansatt, innbygger eller organisasjonen​, skal ikke tas av KI.

Lån den aldri bort uten ditt tilsyn. Tilgangen til Copilot har en lisens med 18 årsgrense​.

Spør hvis du er usikker. Lurer du på om det er riktig av deg å bruke KI på den måten du gjør, kan du sende en e-post til ki@indigo-ikt.no ​

Hvordan kommer jeg i gang med Copilot?

Hvis du nå har lyst til å bruke Copilot, spesielt i jobb-sammenheng, er det viktig at du sørger for at du er pålogget Copilot med din jobb-adresse. På denne måten sikrer du at informasjonen du skriver i chatten er beskyttet. Hvis du bruker Copilot uten å logge deg på eller med en privat konto, brukes dataene dine til trening av Copiloten, og vi kan ikke sikre deg at dataene er trygge. Får å åpne Copilot, må du bruke en nettleser (helst Edge). Vi har derfor laget en enkel veileder for hvordan du kommer i gang med Copilot. Veilederen finner du her: https://www.indigo-ikt.no/faq/hvordan-bruke-copilot/ – Åpnes i ny fane.

Annen bruk av KI

Denne artikkelen tar for seg bruk av Copilot fra Microsoft. Det finnes utallige andre KI-tjenester der ute som brukes ubevisst og bevisst. Vi vil derfor tipse om våre generelle KI-vettregler, som fungerer godt som huskeregler når du benytter deg av slike tjenester privat. Du ser våre KI-vettregler her: https://www.indigo-ikt.no/ki-vettregler/ – Åpnes i ny fane.