Krise

Det blir stadig vanskeligere å oppdage svindelforsøk, og det er fort gjort å gå i fella. Men hva skal du egentlig gjøre hvis du har vært uforsiktig og åpnet et vedlegg eller en lenke med virus? Kjenner du rutinen for dette i din organisasjon?

Du kan ha som en huskeregel at man skal behandle et data-virus på samme måte som et vanlig virus; Isoler viruset, varsle og start sporing.

Isoler viruset

For å unngå at viruset sprer seg, er det tryggest å koble PCen av nettet og slå den helt av.

Varsling

Du skal alltid varsle oss når du har fått/mistenker å ha fått virus. Dette gjør du ved å ringe brukerstøtte på telefonnummer: 62 56 17 00.

Vi ønsker at du gjør deg kjent med kommunens IKT instrukser, slik at du er kjent med de lokale rutinene for sikkerhet.

Hvis du har mistanke om at du har blitt utsatt for et virus eller mistet konto-opplysninger etter klikket på et vedlegg eller lenke, er det uhyre viktig at du tar kontakt med oss og varselet kjapt. Koble PCen av nettverket og slå den av.

Sporing

Vi setter i gang tiltak for å spore potensiell spredning av viruset så fort vi har blitt varslet. Jo fortere vi blir varslet, jo fortere får vi sporet og stoppet videre spredning.

Beredskap

Vi har beredskap og overvåking av våre systemer døgnet rundt igjennom hele året, og griper inn hvis vi ser et angrep lykkes å komme seg igjennom. Våre systemer klarer dessverre ikke å fange opp alt, fordi teknologien bak angrepene endrer seg og angrepene blir smartere. Det er derfor viktig at du som ansatt er årvåken og kritisk til e-poster du mottar, ting du laster ned og dine andre surfevaner. Du kan være til stor hjelp ved å varsle om svindelforsøk!

Varsle om svindelforsøk?

Hva kan du gjøre hvis du oppdager et svindelforsøk? Vi har en egen tjeneste for å melde om svindelforsøk på e-post. Denne finner du via Selvbetjeningsportalen, og kan være til stor hjelp for oss! Når du varsler oss om at spam/svindel har kommer gjennom våre filter, kan vi kjapt gå inn i systemet for å fjerne dette fra alle brukere som har mottatt dette. På denne måten kan du som varsler være til stor hjelp for resten av organisasjonen. Vi bruker også informasjonen fra disse varslingen til å «trene» opp vårt filter til å sperre alle lignende svindelforsøk.

Kurs

Kurs i håndtering av sikkerhetshendelser – Kurs på ca 10 minutter

Oppdaget feil eller mangler på denne nettsiden? Gi beskjed til Petter Berg på e-post: petter.berg@indigo-ikt.no