AI-generert bilde.

Microsoft 365 Copilot  

Som et steg mot en fremtid preget av teknologisk innovasjon, har Microsoft nylig kunngjort lanseringen av sin nye AI-assistent, Microsoft 365 Copilot. Selv om dette markerer en milepæl i måten vi samhandler med teknologiske plattformer på, er personvernet et område som krever refleksjon og vurdering. Vi tar nå initiativet til å undersøke denne nye teknologien nøye før vi tar den i bruk.  

 En hjelper eller en trussel? 

Microsoft 365 Copilot er skapt med formål om å tilby personlige og relevante forslag til brukere ved hjelp av data hentet fra 365-appene. Dette tilbudet, som blir tilgjengelig fra 1. november, introduserer nyttige funksjoner og integreres som standard i Windows 11. Men med nyvinningen følger også bekymringer og usikkerheter, spesielt knyttet til personvern og informasjonssikkerhet. 

Bekymringer og beslutninger 

I lys av utfordringene som oppstår med implementeringen av kunstig intelligens (AI), særlig relatert til behandling av omfattende datamengder og mangel på fullstendig transparens i beslutningsprosesser, har vi valgt å deaktivere Microsoft 365 Copilot ved lansering. Dette vil være gjeldende inntil en omfattende vurdering er utført for å sikre at systemet fungerer i samsvar med prinsippene for dataminimalisering, samt retningslinjer og beste praksis anbefalt av relevante instanser. 

Sikring av etisk og lovmessig bruk av kunstig intelligens 

Vi forplikter oss til å følge eksisterende standarder og rammeverk i vår vurdering av Microsoft 365 Copilot. Det inkluderer å anvende retningslinjer som NIST sitt «AI RISK MANAGEMENT FRAMEWORK» og å vurdere forslag og tiltak fra Europeisk parlament sin «The European Union’s Artificial Intelligence Act». Vår evaluering vil være fokusert på å analysere hvordan disse systemene forvalter brukerdata og hvorvidt de kan implementeres på en måte som både er etisk og i overensstemmelse med gjeldende lovgivning. 

Lansering av AI-vettregler 

Selv om vi setter en midlertidig stopper for Microsoft 365 Copilot for bruk i arbeid, er det mange andre AI-tjenester som allerede er i bruk. I mangel av klare nasjonale føringer, tar vi initiativet til å etablere et sett med «AI-vettregler». Disse vil fungere som en veileder og understøtte våre forpliktelser til ansvarlig og etisk bruk av kunstig intelligens. Våre AI-vettregler vil bli offisielt lansert og presentert på en fagdag den 23. oktober, hvor vi oppfordrer til en aktiv dialog og diskusjon rundt bruk av kunstig intelligens, etikk og datasikkerhet. Mer informasjon om fagdagen, finner du på en samleside for våre aktiviteter i Nasjonal Sikkehetsmåned: https://www.indigo-ikt.no/nyheter/nasjonal-sikkerhetsmaned-2023/ 

Microsoft Copilot er kun en forlengelse av Bing Chat. Copiloten vil være tilgjengelig via oppgavelinjen i Windows, og bruker kun data fra det åpne internettet og det du selv gir den via chatten. Microsoft 365 Copilot er integrert i alle 365-applikajsoner, og vil lese data fra din maskin/organisasjonens servere.

Ja, den kommer som et tillegg til eksisterende lisenser.

Microsoft 365 Copilot er direkte integrert i alle 365-applikasjoner. Andre AI-tjenester bruker data den er trent på fra internett, og det du selv gir den via chatten.