Ny svindel som er vanskelig å avsløre

Mange opplever stadig å motta e-poster med forsøk på svindel, og det finnes noen enkle grep for å sjekke om e-postene man mottar er «ekte» eller et forsøk på svindel. Det første man bør gjøre, er å sjekke om avsenderadressen er riktig.

I et nytt svindelforsøk som nå florerer, er det ikke lenger så lett å oppdage at det faktisk er svindel. Avsenderadressen er nemlig riktig!

I dette tilfellet dreier det seg om en e-post fra Posten (no_reply@posten.no), med følgende tekst:

Kjære kunde,

Posten informerer deg om at forsendelsen fortsatt venter på instruksjoner fra deg

Oppdater fraktinformasjonen din slik at pakken kan sendes til deg

Dato: 08.04.2021

(Her er en rød knapp med teksten «Send Pakken Min»)

Merk: Prosessen må bekreftes, ellers vil bestillingen din ble kansellert og returnert til avsenderen

Hvis du sjekker avsenderadressen, kan du se at det er @posten.no. Dette gjør det vanskelig å oppdage svindelen. Svindlerne klarer å sende slike meldinger, fordi Posten har en svakhet i sitt oppsett for e-post på sine servere.

Illustrasjon

E-posten vil at du skal klikke på den store røde knappen med teksten «Send Pakken Min», du kan derfor avsløre at dette er et svindlerforsøk ved å holde musepekeren over boksen og vente noen sekunder. Da vil du kunne se nettadressen man blir flyttet til hvis man trykker på den. I dette eksemplet ser vi at den går til en adresse som ikke tilhører posten.no.

Illustrasjon

Hvis du klikker på knappen, blir du flyttet til en nettside som ser lik ut som Posten sin, hvor du får beskjed om å fylle ut en del informasjon. Hvis du gjør dette og klikker deg videre, vil du bli bedt om å oppgi kort-informasjon for betaling av frakt på kr 49,-. Hvis du har gått så langt, vil svindlerne sitte med all informasjonen de trenger for å misbruke kortet ditt og identiteten din.  

Hvordan unngå dette?

Som vi skriver over, kan man oppdage dette ved å se på adressen som knappen lenker til.

Du kan også dobbeltsjekke «Fraktkoden» som er oppgitt hvis du har klikket deg videre, men Posten sier selv at det tryggeste er å laste ned Posten-appen på mobiltelefon. Da får du full oversikt over pakker du venter på eller har sendt med sporing.

En annen betryggende faktor, er at nettleseren din vil «sperre» slike siden når de blir oppdaget. Da vil du mest sannsynlig få opp et varsel om at nettsiden du prøver å åpne ikke er trygg:

Illustrasjon